Szja visszatérítés 2022: mi lesz az adójóváírásokkal?

Azt már biztosan hallottad, hogy a 2021-es adót sokan vissza fogják kapni. De vajon téged ez mennyiben érint? És mi lesz az adójóváírásokkal, amit nyugdíj- vagy egészség célú megtakarításaidra kapnál?

Azt már biztosan hallottad, hogy a 2021-es adót sokan vissza fogják kapni. De vajon téged ez mennyiben érint? És mi lesz az adójóváírásokkal, amit nyugdíj- vagy egészség célú megtakarításaidra kapnál?

Egy kormánydöntés értelmében a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadódat (szja) 2022. elején visszakapod bizonyos feltételek teljesülése mellett. Mielőtt az adójóváírások sorsára rátérnék, röviden átfutom a szabályokat.

Kiknek jár az adóvisszatérítés?

Röviden úgy jelentették be, hogy minden gyermekes családnak, de kik is ők, akik megkapják ezt a pénzösszeget?

Minden olyan gyermekes család megkapja, akik valamilyen családi kedvezményre jogosultak, és itt a "jogosultak" szó a lényeges. Tehát ha valaki nem érvényesíti a családi kedvezményt, akkor is jár neki a visszatérítés. Kik is ők?

 • Akik gyermekük után családi pótlékra jogosultak.
 • Várandós anyuka, aki családi kedvezményre jogosult a magzat 91. napos korától, és a vele közös háztartásban élő házastársa.
 • Azok a szülők, akik közös háztartásban nevelik gyermeküket és családi pótlékra is jogosultak, akkor is, ha nem házasok.
 • Aki családi pótlékra saját jogán jogosult.
 • Aki rokkantsági ellátásban részesül.

Fontos, hogyha a gyermek az egyik szülő édesgyermeke, de élettársával közös háztartásban nevelik és az élettárs is jogosult a gyermek után családi pótlékra, akkor ő is megkapja a visszatérítést.

Azok a szülők, akik elváltak, de közösen nevelik gyermeküket/gyermekeiket, és emiatt 50-50%-ban kapják a családi pótlékot, és ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi adókedvezményt, mindketten jogosultak adóvisszatérítésre, méghozzá a teljes összeg erejéig.

Nem kell közös háztartásban élnie mindkét szülőnek a gyermekkel, akkor sem, ha az anya az első gyermekkel várandós. Ez sajnos több sajtóorgánumban is tévesen jelent me. A NAV tájékoztatása szeint közös háztartásban kell élniük, ami idézem: "érzelmi-gazdasági életközösséget jelent, megléte igazolható a közös lakcím mellett más bizonyítási eszközökkel is. Az eltérő lakcím önmagában még nem kizáró ok a családi adókedvezménynél és az adó-visszatérítésnél sem."

Két lehetséges buktatóra szerertném felhívni a figyelmedet:

 1. Ha élettársak vagytok, akkor a várandósság idején az apa nem jogosult a családi kedvezményre, így az adóvisszatérítésre sem. Esetükben csak egy esküvő jelentheti a megoldást, hiszen a várandós nő házastársa jogosult a kedvezményre.
 2. Ha elváltatok, de nincs lepapírozva, hogy a családi pótlék és családi adókedvezményt is 50-50%-ban kapjátok, akkor csak annak jár adóvisszatérítés, akik ezeket a kedvezményeket megkapja.

Itt emelném ki, hogy az adóvisszatérítésre való jogosultsághoz elegendő, ha a családi kedvezményre akár egy napig vagy jogosult 2021-ben.

Milyen jövedelmekből kaphatsz adóvisszatérítést és mennyit?

Háromféle jövedelmed után megfizetett adó visszatérítését kaphatod meg:

 • Összevont adóalapba tartozó jövedelmek, tehát pl. a munkabér, a munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés, vállalkozói kivét, az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem. Fontos tudnod, hogy az elkülönülten adózó jövedelmek után nem kapsz szja visszatérítést. Ilyenek pl. az osztalék, az ingatlan eladásából származó jövedelem vagy az árfolyamnyereség és kamatjövedelem.
 • Az ekho-s jövedelmekből vont ekho szja része (9,5%).
 • Kata tételes adó egynegyede.

Az összevont adóalapot értelemszerűen csökkentik az adóalapkedvezményekkel, majd az adó levonása és az adókedvezményekkel való csökkentése után ténylegesen megfizetett adót utalják vissza. Tehát értelemszerűen, ha legalább négy gyermekes anyuka vagy, akkor nem fizetsz adót, tehát visszatérítést sem kaphatsz, ellenben a férjed már igen.

Az adóvisszatérítés felső határa a 2020-as átlagbér szja vonzata, ami 809.000 Ft. Ennyit kaphatsz tehát vissza maximálisan. Egy egyszerű matematikai művelettel az is kijön, hogy ezt a maximális éréket 5.393.333 Ft jövedelemmel éred el. (809.000/0,15 = 5.393.333).

Amennyiben jogosult vagy gyermekeid után családi adókedvezményre, ami amúgy alapfeltétele a visszatérítésnek, akkor kicsit módosul a visszatérítés kimaxolási feltétele. A családi adókedvezmény összege 2021-ben (ennyivel csökken az adóalapod):

 • 1 eltartott esetén 66.670 Ft
 • 2 eltartott esetén eltartottanként 133.330 Ft
 • 3 vagy több eltartott esetén eltartottanként 220.000 Ft

Hogy még egyszerűbb legyen, nyilvántartanak kedvezményezett eltartottat és eltartottat. Előbbi gyermek a tankötelezettségig vagy ha köznevelési vagy szakképző intézményban tanul, akkor 20 éves korág számít annak. Eltartott lehet idősebb gyermek is, akit beszámítanak a gyerekszámba, de nem jár utána kedvezmény. Tehát ha van két gimnazista és egy 23 éves egyetemista gyermeked, akkor gyermekenként 220.000 Ft a kedvezmény, de csak 2 gyermeked után jár, így 440.000 Ft adóalap-kedvezményben részesülsz havonta.

Ennek a kis kitérőnek annyi volt az értelme, hogy ezeket a kedvezményeket hozzá kell adnod a durván 5,4M Ft-os szja visszatérítésre jogosító plafonhoz. Például ha két gyermeked van, akkor szja visszatérítést 2x133.330x12 = 3.199.920 Ft jövedelemtől 2x133.330x12 + 5.393.333 Ft = 8.593.253 Ft jövedelemig kaphatsz. Hacsak nincs más módosító tényező.

Hogyan történik a kiutalás?

A kiutalás háromféleképpen történhet.

 1. Általános szabályként automatikusan. Ehhez semmit nem kell tenned, a NAV 2022. február 15-ig kedvezmény-előlegként átutalja a számládra a megállapított adókedvezményt. Hacsak nem adod be korábban az adóbevallásodat. Ezt az automatikusan kiutalt visszatérítést a NAV fel fogja tüntetni az adóbevallás tervezetedben is. Automatikus a kiutalás akkor is, ha nyilatkozol. Nyilatkozatot kell tenned akkor, ha pl. az automatikus megállapításhoz nincs meg a szükséges adat a NAV-nál, vagy ha ugyan jogosult vagy családi pótlékra, de azt nem te kapod, a családi adókedvezményt nem veszed igénybe. Ekkor nyilatkoznod kell, hogy jár neked az adóvisszatérítés, és a utaláshoz szükséges adatokat is meg kell adnod. Ha KATA-s vagy és szeretnéd febr. 15-ig megkapni a visszatérítést, akkor is nyilatkoznod kell. A nyilatkozattételi határidő ezekben az esetekben: 2021.december 31.
 2. Részben automatikusan, részben szja bevallással fog történni a kiutalás, ha a munkabér mellett olyan jövedelmed is van, ami után te fizeted meg negyedévente az adóelőleget. Például ha az alkalmazotti állásod mellett van egyéni vállalkozásod vagy ingatlant adsz bérbe.
 3. Szja bevallás alapján fogsz adóvisszatérítést kapni, ha a NAV-nak nincs információja a jövedelmedről. Ez akkor történhet meg, ha csak ingatlan bérbeadásból származik jövedelmed vagy egyéni vállalkozó, őstermelő vagy.

Mi fog történni az szja kedvezményekkel?

Abban az esetben, ha a kapott adóvisszatérítés összege nem haladja meg a plafont, azaz kisebb vagy egyenlő 809.000 Ft-nál, akkor nem lesz lehetőséged a nyugdíjbiztosítási, önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári vagy NYESZ számládra adójóváírást kapni. Igaz, mivel megkapod ugyanazt az összeget, sőt, lehet, hogy annál sokkal többet is, befizetheted te magad a megtakarítási számládra.

A civil szervezeteknek és egyházaknak adható 1+1%-os felajánlásokat azonban nem érinti a visszatérítés, ugyanis ezek a szervezetek ugyanúgy megkapják a visszatérítés nélkül számított adód 1+1%-át. Erről amúgy érdemes is nyilatkoznod, nem nagy baj, ha olyan szervezet kapja, aki szerinted hasznos társadalmi munkát végez.

Mihez érdemes kezdened az öledbe hullott pénzzel?

Nagyon sok családnak hatalmas összeg fog az ölébe hullni. Egy átlag jövedelműnek tekinthető házaspár, akik együtt havi bruttó 800ezret keresnek, van egy gyermekük, több mint 1,3M Ft-ot kaphatnak vissza februárban. Ez 2,44 havi jövedelemnek felel meg, olyan, mintha 13. és 14. havi jövedelmet is kapnának egy nem sértő összegű "pulykapénz" kíséretében. Ezzel nyilván érdemes kezdeni valamit.

A teljesség igénye nélkül hadd mutassak néhány ötletet, ha nem szeretnél beállni azok sorába, akiknek égeti a zsebét ez a pénzösszeg és az "éljünk a mának" szlogent zászlajukra tűzve azonnal el is költik, ezáltal aktív katalizátorává válva az amúgy sem alacsony mértékű inflációnak.

 • Itt lehet az ideje az otthon felújításának. Gyermeket nevelő családként a felújítás felét úgyis visszakapod, tehát az ingyenpénz felét megtarthatod, miután legalább részben felújítottad az otthonodat.
 • Érdemes befizetned a visszatérítés miatt nem megkapott adójóváírást a nyugdíj- vagy egészség célú megtakarításaid után. Sőt, akár annál magasabb összeget is befizethetsz. Akár az előbbi ponttal is kombinálhatod: először felújítasz, majd a felújítás felének visszautalása után befizetsz a megtakarításaidra, ami után jövőre újabb 20% adójóváírást kapsz majd. Na így lehet multiplikálni a kedvezményt.
 • Megfontolt hitelfelvevőként akár elő is törleszthetsz a hiteledbe, ezzel hosszú távon csökkentve a havi kiadásodat. Egy 20M Ft-os 4%-os hitel esetében, amit 3 éve vettél fel 20 évre, egyetlen előtörlesztett millió Ft 6741 Ft havi megtakarítást eredményez. Ez a hátralévő futamidő alatt összesen 1.375.164 Ft megtakarítás, ami több, mint a kapott adóvisszatérítés! De sokak szenvednek heti részletfizetésű gyorskölcsönökben, brutál kamattal, ami ráadásul a további hitelfelvételi (ezáltal akár saját lakáshoz jutási) esélyeiket is a semmivel teszi egyenlővé. Ezektől most megszabadulhatnak. Hitelkalkulátorhoz katt ide.
 • Vésztartalék képzése. Az MNB adatai alapján a magyarok egyharmadának semmilyen, további egyharmadának legfeljebb 3 hónapra elegendő megtakarítása van. Ez a helyzet most egycsapásra megoldódhatna, ha mindenki félretenné vésztartalékként a kapott adóvisszatérítést. Bármikor adódhat előre nem látott kiadás, munkahely elvesztés, bármi, ami nem volt betervezve.
 • Félretenni a gyermeke(id)dnek. Mivel eleve a gyermeke(i)d jogán vagy jogosult az szja visszatérítésre, akár félre is tehetnéd nekik a tanulmányaikra.

Lehet, hogy most azt mondod: nincs nyugdíjmegtakarításod, sem hiteled, vagy épp olyan sok a hiteled, hogy a kapott visszatérítés csepp a tengerben. Lehet, hogy annyi vásárlást halogatsz már, hogy most tényleg minden forintnak meg lesz a helye. Vannak ilyen helyzetek.

Mégis, ha tehetek egy javaslatot, érdemes még most visszalépni pár lépést, kicsit kívülről, felülről szemlélni a saját anyagi életedet és komplexen megnézni: mi lehet a leghasznosabb helye ennek a talált pénznek.

Ebben egy konzultáció sokat tud segíteni. Egy szakember lehet, hogy más szempontok alapján súlyoz. Sok eset megoldásában tudtam részt venni, amikor az ügyfelek saját bevallásuk szerint nem is gondoltak arra, ami utólag annyira logikusnak tűnt. Ehhez szükséges volt valaki, aki napi rendszerességgel találkozik az övékkel hasonló szituációkkal és rendelkezik olyan szakértelemmel, amellyel érdemben tud segíteni.

Épp ezért ajánlom fel egy órámat Számodra. Ez az egy órás konzultáció díjmentes, nem kell semmit vásárolnod, nincs apróbetűs rész. Átbeszéljük, hol állsz most anyagi területen, mekkora visszatérítést kaphatsz jövő februárban, és mire lenne érdemes azt elkölteni, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle. Ehhez nem kell mást tenned, mint írnod nekem vagy időpontot foglalni a naptáramba.

Ha az adóvisszatérítésről szeretnél többet megtudni, érdemes ellátogatni a NAV oldalára, ahol sok egyéb kérdésdre is választ kaphatsz, ami túlmutat ennek a cikknek a terjedelmén.


[socialrocket]

Élet az állampapír után - avagy mibe fektessünk 2024-ben?

Poszt-állampapír korszak, portfóliókialakítás/átrendezés, részvénypiaci lehetőségek (sell in may and go away?), aktív/passzív stratégiák.


2024.05.24. 11:00