Hitelkiváltás fix kamatozással

Változó kamatozású hiteled van? Akkor a tippünkkel sok milliót spórolhatsz. Nézd meg, hogyan tudod kiváltani a hiteledet fix kamatozáásúra.

A hitelezési piac jelentős mértékben és gyorsan változik napjainkban. A múltban a legnagyobb veszélyt a devizakockázat jelentette, manapság a kamatkockázat miatt fájhat a feje az adósoknak. De a bankok versenyeznek az ügyfelekért - Önért -, és igyekeznek minél alacsonyabb költségekkel dolgozni, akár fix kamatozással is. Éljen a lehetőséggel, mutatjuk, hogyan.

Az olcsó hiteleknek három fő előnyét is élveztük az utóbbi években:

 1. a devizahiteleket olcsó forinthitelre lehetett váltani,
 2. a meglévő forinthitelek (a változó kamatozásúak) törlesztőrészlete drasztikusan lecsökkent,
 3. új hitelt kedvező kondíciókkal lehetett felvenni.

De az alacsony kamatozású hitelezés időszakának nemsokára vége.

Ez egyben azt is jelenti, hogyha nem fix kamatozású hitelt vett fel, akkor nemsokára Ön is érezni fogja a zsebén a változásokat. Ezért fontos, hogy lássa, milyen lehetőségei vannak kivédeni a kamatemelkedés hatásait.

A médiában is egyre több olyan írás jelenik meg, mely a hitelek fixálása mellet érvel, nem véletlenül. Az MNB is ezt ösztönzi, melyről többek között ebben és ebben a cikkben is olvashat. A jelzáloghitelek egy jelentős része ugyanis változó kamatozású, ami a devizahiteles válsághoz hasonló kockázatokat rejt magában.

Ki ne emlékezne még a 2012-es 7%-os alapkamatra és a 10% feletti forinthitel kamatokra? Ez a kamatszint négy év alatt csökkent le a jelenlegi szintre és senki sem garantálja, hogy nem fog vissza melkedni ugyanúgy néhány év alatt.

Mi történne, ha visszaemelkednének a kamatok a korábbi 10% feletti szintre? Kiszámoltuk.

Jelenleg egy 10M Ft-os, 3 havi kamatperiódusú, 20 éves futamidejű hitel havi legolcsóbb elérhető törlesztőrészlete: 54.217 Ft. Ennek az olcsónak tűnő hitelnek a havi részlete felkúszna egészen 88.371 Ft-ig, mely havi 34ezer Ft többletterhet róna az adósra.

Ön szerint is megtörténhet a következő 4-5 évben ez a folyamat? És ha igen, akkor hogyan élné ezt meg adósként? Gondot tudna okozni a család költségvetésében a megemelkedett törlesztőrészlet? A világpiaci kamatok már emelkedésnek indultak, most van a legjobb idő a kamatfixálásra. Tegnapi hír, miszerint változó, emelkedő kamatozású állampapírt bocsát ki az állam - melynek ötéves futamidejének a végén már 6% kamata lesz -, ezzel gyakorlatilag előrevetítve, hogy a magyar kamatszintek is emelkedni fognak az elkövetkező öt évben. Ebből a hitelkamatok sem fognak kimaradni.

Miért lehet jó Önnek egy kamatfixálás?

 • Mert megvédheti a jelenlegi alacsony kamatot. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években tapasztalt kamatcsökkenést rögzítheti és a jövőben biztonságban lesz a kamatemelkedések idején is.
 • Kiszámítható, biztonságos marad a havi költségvetése. Ez nem kis előny, hiszen a kamatemelkedés a gazdaságban egyéb gondokat is tud okozni, pl. növekvő munkanélküliség (a drága forrás a cégeket költségcsökkentésre ösztönzi), bérek csökkenése (az előbbi következménye), ami sok családot érinthet, és negatív spirált indíthat el. Akinek fix kamatozású hitele van, legalább ezt az egy kockázatot kivédheti.
 • Mivel csökkent a különbség a rövid és hosszú kamatperiódus között, most kedvező feltételekkel tud fixálni. Az elmúlt időben jelentősen csökkkent a fix kamatozású hitelek kamata. Ennek sok oka lehet, de talán az egyik leglényegesebb, hogy a baankoknak is a jól fizető ügyfél kifizetődő. Ha az ő oldalukról nézzük, akkor a jelelegi magasabb kamat (a fix kamat még mindig drágább, mint a változó) magasabb jövedelmet jelent a banknak, hosszú távon viszont biztonságot is ad, hogy az adós vissaz tudja fizetni a hitelét.

Számokban kifejezve

Néhány évvel ezelőtt még nagyon drága volt a hosszú kamatperiódusú hitel, ami most lecsökkent, így a fenti pédánál maradva, a törlesztőrészletet fixálhatja 69.866 Ft-on. Ez több, mint a jelenlegi részlet, de jelentősen kevesebb, mint amekkora összegre néhány éven belül felszaladhat.

Miért jó Önnek, ha igénybe veszi szolgáltatásunkat?

A bankokkal fennálló kiemelt partnerség miatt egyedi kedvezményeket fog kapni, amennyiben a mi hiteltanácsadási szolgáltatásunkat veszi igénybe. Ez alacsonyabb kezdő költségekben, kamatkedvezményekben és kedvezőbb előtörlesztési kondíciókban nyilvánulhat meg.

Kinek javasoljuk leginkább a hitel fixálást?

 • Aki forintosította a devizahitelét, ő ugyanis 3 havi kamatperiódusú forinthitellel tehette ezt.
 • Aki az elmúlt 3-4 évben vett fel rövid kamatperiódusú hitelt.
 • Aki túl korán fixálta a hitelét. Most kedvezőbb feltételekkel teheti ezt meg.

Ha Ön megfelel bármelyik fenti paraméternek, akkor díjmentes kalkulációért kattintson ide. Tíz perc gondolkodással tíz vagy akár húsz évnyi nyugalmat nyerhet.

+1 Extra tipp Önnek: az össszes hitelét kiválthatja lakáshitel kamattal! Igen, akár személyi kölcsönét, autó hitelét vagy szabad felhasználású jelzáloghitelét is. Hogyan? Érdeklődjön írásban!

Hitelkiváltási ajánlatunk Önnek:

 • Díjmentes, banksemleges tanácsadás
 • Egyedi kedvezmények
 • Gyorsított eljárás
 • Kényelmes ügyintézés

Kérje díjmentes tanácsadásunkat még ma! Személyesen vagy online is tudunk készíteni Önnek kalkulációt, így felelősen, megalapozottan hozhatja meg döntését.


[socialrocket]

Friss fejlemények a hitelezés világából

Ne maradj le az újdonságokról, változásokról, kérd értesítésünket e-mailen!

Természetesen bármikor leállíthatod a további e-mailek fogadását. Adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.