Kategóriák: Biztosítás Blog

Ezt a 7 dolgot tartsa észben lakásbiztosítási kárbejelentéshez

Sok kárbejelentést intéztem már munkám során, és a leggyakoribb ok, amiért nem fizet a biztosító az, hogy a káreset bekövetkeztekor nem kellő körültekintéssel jártak el, részben információ hiányában. Ebben segítek, hogy Önnel ez ne fordulhasson elő.

Tudja, mi az oka, hogy a biztosító nem fizet? Az, hogy a szerződéskötéskor nem a megfelelő fedezeteket vonták bele a szerződésbe spórolás miatt vagy csak hanyagságból. A másik ok, hogy a szerződés évek óta nem volt átvizsgálva, és időközben elavulttá vált. Hogy mire kéne figyelni szerződéskötéskor és miért érdemes átvizsgálni időnként a lakásbiztosítást, itt talál egy összefoglalót.

A harmadik ok a nem megfelelő kárbejelentés. Pontokba szedtem a legfontosabb tudnivalókat arra az esetre, ha biztosítási kára keletkezne.

Tipp: a biztosítási kötvényszámát tartsa mindig magánál, ahogy az egyéb fontos számokat is (adószám, bankszámlaszám, stb.)

 • 1. Tegyen bejelentést olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehetséges!</h3 >

  A kárbejelentés alapszabálya, hogy legkésőbb az észleléstől számított két napon belül be kell jelenteni. Ennek legfontosabb oka az, hogy meg lehessen állapítani a kár körülményeit. Például egy beázás ha már megszáradt, akkor nehezen azonosítható, hogy mikor történt. Jelentse be amilyen gyorsan csak tudja!

 • 2. Tegyen meg mindent a kár enyhítéséért!</h3 >Lehet, hogy magától értetődőnek tűnik, de mégis szót kell ejtenem a kárenyhítésről, ami mindig a szerződő, vagyis az Ön kötelessége. Ez annyit jelent, hogy csőtörés esetén zárja el a víz főelzáró csapját, tűz esetén oltsa el a tüzet vagy egy beázás esetén a károsodott vagyontárgyakat igyekezzen megszárítani. Tehát gondoskodjon arról, hogy a végleges kárösszeg minél alacsonyabbb legyen.

 • 3. Ne hamarkodja el a javítást, várja meg a biztosító szakemberét!</h3 >Gyakori hiba, hogy mire a kárszakértő megérkezik, már nem megállapíthatóak a kár körülményei. Ha mindent megjavíttat, akkor pont olyan, mintha egy bűnügyi helyszínt takarítana tisztára, minden nyomot eltüntetve. Ez esetben a kárszakértő nem fog kártérítést jóváhagyni. A teendő: a kárenyhítést elvégezni, a legfontosabbakat megjavíttatni, a kicserélt tárgyakat, tapétát, álmennyezetet, stb. félretenni egy sittes zsákba addig, amíg megérkezik a szakértő.

 • 4. Gyűjtsön össze minden bizonyítékot!</h3 >Abból induljon ki, hogy a kárszakértő akkor látja először az ingatlant, és az alapján kell meghatároznia a kifizetésre kerülő kár összegét, amivel akkor találkozik. Tehát szüksége lesz akár az előbbiekben már említett sittre, betörés esetén az eltűnt vagyontárgyak listájára, a rendőrségi határozatra, a javítási tételes számlákra, fényképekre és minden egyéb bizonyítékra.

 • 5. Ha nem biztos abban, hogy van-e biztosítása az adott kárra, kérdezzen!</h3 >Sokan hiszik azt, hogy bármi is történik, a biztosító fizetni fog, vagy ha nem is, de biztos ami biztos, bejelentik a kárt. Érdemes megnézni a kötvényt, hogy fizetni fog-e a biztosító, mert minden kárigény szakértői költséggel jár. Ezt a biztosító kifizeti, de a kárhányad számításakor figyelembe veszi, így a következő évfordulókor indoka lehet egy díjemelésnek vagy emiatt nem fog tudni díjat csökkenteni. Legyen tehát körültekintő.

 • 6. Legyen korrekt a biztosítóval, csak valós kárt jelentsen be!</h3 >Lehet, hogy ez is egyértelműen hangzik, mégis sokan megpróbálnak trükközni. Pedig a biztosítási csalást a törvény bünteti. Csábító lehet egy betörésnél kicsit “túltolni” a vagyontárgy listát vagy a szakival túlszámláztatni a javítási költségeket, de erre sok esetben rájön a biztosító. A betörésnél kevésbé, de a túlszámlázásnál szinte biztos. Utána már lehet bizonygatni azt, ami nem is úgy volt, de a normaárakhoz és a környéken szokásos árakhoz képesti 50-200%-os (!) javítási költséget nem fogják kifizetni.

 • 7. Az adatait a lehető legpontosabban adja meg!</h3 >Az egész kárügyintézés akkor lesz a legolajozottabb, ha minden adat a biztosító rendelkezésére áll. Inkább adjon meg több adatot és minél részletesebben, de ha csak lehetséges, kerülje el a hiánypótlást, mert a kommunikáció gyorsasága, rugalmassága sajnos nem minden biztosítónál üti meg a XXI. századi elvárásokat. Tehát ne fukarkodjon a kérdésekre adott válaszokkal: a kötvényszámot, címet, telefonszámot, e-mail címét (ne a spam-ekre létrehozottat, hanem amit minden nap néz), kárlistát, számlákat, fotókat, stb., tehát mindent küldjön el nekik.

 • +1. A Jolly Joker tipp: jelentse be kárát egyszerűen, gyorsan Messengeren!</h3 >Lehet egyszerűbb, mint egy chat felületen bejelenteni a kárt? Így biztosan minden adatot el fog küldeni, gyors és egyszerű lesz a bejelentés, a chat robot megmutatja, hogy hol találja a kötvényszámot vagy ellenőrzi, hogy nem ütött-e félre valamit. És a legközelebbi bejelentésnél használhatja a már megadott adatait. Felejtse el a bonyolult jelszavas azonosítást, a Facebook hozzáférése elég lesz. Itt tehet is egy próbát.Ha részletesen tájékozódna a kárbejelentő robotról, akkor nézze meg ezt az oldalt.

Remélem tudtam segíteni és a kárügyintézése gyors és korrekt lesz. Ha mégis elakadna, keressen bátran az alábbi gombokra kattintva!

Ha további kérdése merült fel…

ÍRJON NEKÜNK vagy KÉRJEN KONZULTÁCIÓT

Share
Szerző
Szűcs Krisztián
Címkék: biztosítás kárbejelentés lakásbiztosítás

Recent Posts

 • Blog

Hitelkiváltás fix kamatozással

Változó kamatozású hiteled van? Akkor a tippünkkel sok milliót spórolhatsz. Nézd meg, hogyan tudod kiváltani a hiteledet fix kamatozáásúra. Read More

% nappal ezelőtt
 • Blog

Biztosítások adózása 2019-ben

Jelentős változások történtek, különösen az életbiztosítások adózásában 2018-ról 2019-re, így időszerű, hogy ezeket bemutassam. De szó lesz ezen kívül a… Read More

% nappal ezelőtt
 • Biztosítás
 • Blog

Életbiztosítás adózása 2018-ban

Ismét emelkedett a cafeteria adózása, de az élet- és balesetbiztosítások újból érintetlenek maradtak, sőt a megtakarítások adózása is javult. Read More

% nappal ezelőtt
 • Blog

MaxDom 2017-ben

Év elején tervezünk, év végén visszaemlékezünk az adott évre és szembesítjük saját magunkat a tervek megvalósulásával. 2017. számunkra mozgalmas év… Read More

% nappal ezelőtt
 • Biztosítás
 • Blog

Így veszítette el egy ház árát nyaralás alatt

Vége az iskolának, indul a nyaralószezon. Amikor sorra vesszük, mire lesz szükség a nyaraláson, csomagolunk, egy dolog ne maradjon el:… Read More

% nappal ezelőtt
 • Blog

Bármekkora házat építhetsz engedély nélkül

Nem engedélyköteles már a 300nm feletti ingatlanok építése sem. Néhány szabálynak azonban meg kell felelni, ezeket járjuk körül. Read More

% nappal ezelőtt